Noor biidimeister Olivar: pole mõtet muusikat teha, kui see rõõmu ei paku!

, Postimees Juunior reporter
Copy
Oliver (paremal) koos Reketiga muusikavideo võtetel.
Oliver (paremal) koos Reketiga muusikavideo võtetel. Foto: Nikita Turok

Muusikastuudioid on Tallinnas mitmeid, kuid ühes stuudios Rävala tänaval toimub midagi erilist. Siin toimetab produtsent Rene Oliver Muiste (16), kes vaatamata noorele eale on laulu produtseerinud lausa räppar Reketile ja mõtleb tulevikule suurelt.

Kui näete mõne laulu juures produtsenti nimega Olivar, siis teate, et tegemist on Rene Oliveri üllitisega. Oliver võttis meid vastu oma isa stuudios, kus ta kõvasti biite treib. Isegi võõrale silmale on selge, et siin tegeletakse suurejooneliselt muusikaga. Silmapiiril terendab eriline DJ vinüülplaadimängija, mille all on loendamatus koguses vinüüle mitmetest kategooriatest.

Kuid see pole ainus koht, kus Oliver muusikat teeb. Ta on ka kodus enda tuppa loonud korraliku kodustuudio, kus saab rahus biite luua. «Ma saan põhimõtteliselt teha nii, et tõusen voodist üles ja lähen otse arvutisse muusikat tegema,» rääkis Oliver rahumeelselt.

Teekond muusika juurde pole siiski olnud täiesti sirgjooneline, kuigi Oliveril on olnud head võimalused. Tema isa Eero Muiste teeb väga raju drum’n’bass muusikat Sound in Noise nime all ja tänu sellele on Oliveril alati hea tehnika käepärast olnud. Nõnda juhtuski, et kümneaastaselt pandi noorele poisile arvutis muusikaprogramm ette ning lasti kätt proovida.

«Kui ma olin kümneaastane, siis tegelesin rohkem jalgpalliga, aga vaatasin kõrvalt, kuidas isa muusikat teeb. Ta andis mulle tarkvara proovida. Tol ajal oli mulle jalgpall veel väga südamelähedane, siis ma ei pannudki eriti muusikat tähele. Aga kui ma olin 13–14, hakkasin aina rohkem muusikat kuulama ja mind hakkas huvitama, kuidas muusikat tehakse,» seletas Oliver.

Oliveril instrumentidest ja tarkvarast puudust ei tule – kõik võimalused on olemas, et ägedat muusikat teha.
Oliveril instrumentidest ja tarkvarast puudust ei tule – kõik võimalused on olemas, et ägedat muusikat teha. Foto: Konstantin Sednev

Ta vaatas YouTube’ist ohtralt videoid muusika produtseerimise kohta ja lõpuks küsis isalt arvuti, et saaks tõsisemalt oma biite katsetada. «Ma hakkasin lihtsalt ise proovima ja ei arvanud sellest suurt midagi, aga jäin sellest kuidagi sõltuvusse ja siin ma nüüd olen, kaks aastat hiljem.»

Igast biidist midagi õppida

Fakt on see, et iga tehtud biidiga ei saa rahule jääda, aga katsetama peab ja igast ebaõnnestumisest saab midagi õppida. Oliver on oma hinnangul teinud üle saja erineva biidi, millest ainult mõni läheb läbi. Suurem osa neist jääbki ainult tema kuulda, et ainult kõige paremad teiste kõrvadeni jõuaks.

«Ma olen nüüdseks aastaid harjutanud ja igapäevaselt seda teinud, seega mõnikord tulevadki halvemad biidid, aga mõnikord hoopis superhead, millega ma olen väga rahul,» nentis ta. «Muusikat ei saa surudes teha, vaid sul peab see õige tunne olema, et tahad just siin ja praegu teha.»

Muide, Oliveril on kodus kass, kes on üks suurimatest tema muusika fännidest. Kui Oliver teeb kodus muusikat, võib ta seda üsna valjult lasta, eriti siis, kui kedagi kodus pole. Ent isegi siis tuleb kass kõlarite juurde ja jälgib huviga, kuidas muusikat tehakse, kuni lõpuks kõlarite ees magama jääb.

Oliveri jaoks on oluline teha midagi unikaalset ja sellist, mida muidu ei kuuleks. «Alguses võtsin eeskuju teistest produtsentidest, aga siis sain aru, et sellist muusikat on juba tehtud! Ma otsisin enda stiili ja see võttis küll aega, aga nüüd olen selle suunas liikumas.»

Koostöö Reketiga

Reketi värske singli «Too mul lilli» muusika on loonud just Oliver, kes tegi selle biidi ühel juhuslikul laupäeva õhtul, kui kodus suurt midagi teha polnud. Muusika valmis põhimõtteliselt ühe õhtuga, aga alati nii kiiresti ei lähe. Algusaegadel võis Oliver mitu päeva ühe biidi kallal nokitseda. «Head ideed tulevad hästi kiiresti,» mõtiskles ta.

Koostöö Reketiga tekkis isa kaudu, kes on juba pikalt olnud muusikamaailma üks suurkujusid. Oliver sai räpparile oma biidi saata, mis Reketile kohe meeldis. Kohe nii palju, et Reket räppis oma osa biidi peale ja eriti midagi muud polnudki vaja musikaalselt muuta.

Oma esimesed muusikalised katsetused tegi Oliver juba kümneaastaselt.
Oma esimesed muusikalised katsetused tegi Oliver juba kümneaastaselt. Foto: Konstantin Sednev

«Muusika tegemine pakub mulle hästi palju rõõmu. Kui ma olen oma biitidega rahul, on mul endal ka hea tunne. Erilist rõõmu pakub see, kui saadan seda teistele ja neile ka meeldib. See annab motivatsiooni juurde. See protsess, kuidas ma muusikat teen, on minu jaoks kõige huvitavam,» rääkis noor produtsent.

Artiste, kellega Oliver tahab koostööd teha, on palju nii Eestis kui ka välismaal. Praegu on tal mitu koostööd erinevate artistidega juba soolas, kuid neid veel avalikuks teha ei saa. Vaatamata muljetavaldavale algusele teab Oliver hästi, et arenguruumi on veel palju. «Ma pole kindlasti mingi vana kala ega arva nüüd, et tegin ühe loo ära ja lähen koju magama ja ongi kõik.»

Viimaks annab Oliver nõu teistele noortele, kes tahaksid muusika produtseerimisega algust teha. «Peaasi, et see sind õnnelikuks teeb. Pole mõtet muusikat teha, kui see sulle rõõmu ei paku. Ole sellest huvitatud ja mõtle, kuidas saad alati edasi areneda!»

KOMMENTAAR Oliver võib tulevikus kaugele jõuda

Eero Muiste, Oliveri isa ja artist

Kui Oliver proovis esimest korda muusikat teha, siis ta küll ütles alguses, et parem sõidab rulaga ja mängib jalkat edasi. Paar aastat tagasi ta aga ütles mulle, et paneks need muusikaprogrammid arvutisse tagasi ja laseks tal proovida. Ta nokitses omapäi ja mina teda eriti ei aidanud, kuni ühel hetkel ta kutsus mind oma tuppa ja lasi oma biite kuulata.

Ma arvan, et ta on mulle eri stiilides ikka paarkümmend biiti lasknud ja pole ühe žanri peale pidama jäänud. Tal läks kohe oma esimese lauluga nii hästi, et see jõudis lausa Spotify tabelite etteotsa. Ma loodan, et Oliver jõuab ikka väga kaugele. Praegu tundub, et tema tulevik muusikavallas tuleb päris hea.

Sõbrapäevik

  • lemmiktoit: sushi
  • hingeloom: kass
  • lemmiktund: kehaline kasvatus
  • lemmikfilm: ei oska valida
  • staar või eeskuju: Cledos ja Pi’erre Bourne
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles