Kaks lõbusat suurt selli ⟩ Clicherik & Mäx hüppavad lavadesse auke

Copy
Clicherik & Mäx ei võta end liiga tõsiselt ja see peegeldub kõiges, mida nad teevad, isegi käesolevas intervjuus reporter Otile (keskel).
Clicherik & Mäx ei võta end liiga tõsiselt ja see peegeldub kõiges, mida nad teevad, isegi käesolevas intervjuus reporter Otile (keskel). Foto: Konstantin Sednev

Ei ole vist liialdus öelda, et Clicherik & Mäx on Eesti lõbusaim räpitandem. Kaks suurt selli räpivad kõigest, mis neile põnev tundub, ja kellegi kurje kommentaare nad ei karda. Postimees Juunior istus kuttidega maha ja uuris, kuidas neil siiani läinud on ja mida nad edasi teevad.

Teil tuli äsja välja uus singel «Pargi 6». Millest see laul räägib?

Clicherik: See räägib aadressist, mis on pea igas Eesti linnas, kus käiakse pidutsemas. Seal on mitmed stereotüübid, mis me oleme kokku toonud, mõned põhinevad ka päriselul.

Mäx: Umbes 70 protsenti sellest loost on küll minuga juhtunud. See on siuke kollaaž kõikidest pidudest, kus käinud olen.

Kuidas te üksteist leidsite ja hakkasite koos muusikat tegema?

Clicherik: Me tundsime üksteist väga noorelt, aga me ei olnud sõbrad. Max oli minu paralleelikas. Mina kolisin vahepeal Soome, sotsiaalmeedias me natuke rääkisime juttu ja siis saime kokku selle kaudu, et Max vaatas mingit animefilmi.

Mäx: Ei-ei! Ma proovisin biite teha ja hoopis Erik vaatas animet ja ütles, et tee «Naruto» biit. Siis me läksime koos peole ja leidsime, et meil oli hästi palju ühiseid huvisid ja artiste, keda me kuulame. Ma hakkasin vaikselt muusikat tegema ja Erik hüppas ka sellele rongile. Meile tundus, et kaks paksu poissi on kuidagi väga eriline kooslus, mis kõigile meeldis, meile meeldis ja oleme siiamaani parimad sõbrad.

Miks te üldse hakkasite muusikaga tegelema?

Clicherik: Me oleme varem öelnud, et see vastus on igavus.

Mäx: See ei ole päris igavus! Minu arust nägi see lihtsalt lahe välja ja ma avastasin, et see on väga hea viis ennast väljendada. Siin ei ole väga sügavat vastust. Me teeme asju, sest see näeb lahe välja või on äge.

Mille järgi te oma nimed valisite?

Clicherik: Ma guugeldasin sõnu, mis lõppevad e-ga, kuni jõudsin sõnani cliché ehk klišee. Panin sellele lihtsalt Erik lõppu. Seal ei ole midagi sügavamat.

Mäx: Mul tuli see täiesti kogemata. Mu pärisnimi ongi Max ning ma tahtsin kiiresti ühe laulu Soundcloudi üles panna, aga mul ei olnud seal kasutajat. Siis tegin seal kasutaja nimega Mäx. Ma ei oska isegi seletada, mis mul peas sel ajal toimus, aga vist on okei! Nüüd on hilja vahetada ka.

Clicherik & Mäx hiphop festivalil.
Clicherik & Mäx hiphop festivalil. Foto: Remo Tõnismäe

Kui kaua olete koos muusikat teinud?

Clicherik: Neli aastat vist.

Mäx: Neljas aasta läheb praegu, mis on üsna vähe. Vanasti tahtsid veidi valetada oma karjääri pikemaks, aga nüüd on veider öelda, et oleme neli aastat koos muusikat teinud. See tundub päris pikk aeg.

Kas teil on mõned iidolid, kellelt olete eeskuju võtnud?

Mäx: Teadlikult me ei ole kelleltki eeskuju võtnud.

Clicherik: See ei ole küll iidol, aga me kasutame väga palju viiteid teistelt artistidelt.

Mäx: Kõigil on elus sellised punktid, millest nad kinni haaravad ja su muusikamaitse vanemana on seotud sellega, mida noorena kuulasid. Arvan, et need artistid, keda nooremana kuulasime, ongi need inspiratsiooniallikad. Näiteks üks koht laulus on rohkem Kanye Westi moodi ja see teine meenutab rohkem Liis Lemsalu.

Mis on teie enda tehtud lauludest lemmik?

Clicherik: Minu arust on kõige uuem alati kõige parem, arvan, et see on igal artistil nii. Aga väga sentimentaalne on näiteks «Madalal», sest see tõi meid üldse pildile. «Maakas» on ka, kuna sellega meenub võimas suvi ja see, kuidas elu läks õitsema ja me jõudsime nende inimesteni, kelleni polnud veel jõudnud.

Kellega on teil olnud kõige parem koostöö?

Clicherik: Gameboy Tetrisega.

Mäx: Gameboy on lemmik küll, aga tööprotsessi mõttes meil ei olegi väga palju olnud koostöösid. Me pidime Tetrisega koos stuudiosse minema, et «Maaka» refrääni kirjutada, aga läksime sinna kohale ja hoopis Reket oli seal. Saime aru, et Tetris oli pannud kella ühe päeval asemel kell üks öösel stuudioaja kinni. Ja me läksime mingi hotelli konverentsiruumi kirjutama seda.

Kas teil on esinedes midagi tobedat juhtunud?

Clicherik: Sõnad on küll aeg-ajalt meelest läinud! Iga kord, kui on olnud suurem paus esinemiste vahel, siis neid apsakaid tuleb.

Mäx: Kõige napakam asi oli, kui meil oli Võrus kontsert, mis oli ka pärast pikka pausi. Siis ma hüppasin lihtsalt lava sisse augu! Vaatasin, et jalg oli augu sees. Varsti lähme jälle sinna esinema, ehk hüppame veel paar auku sisse.

Kuidas tegelete vihaste kommentaaridega?

Clicherik: Me ei tegele sellega! Meil on see täiesti ümber keeratud, kuna me kutsume iseennast niikuinii paksudeks ja see on meie šnitt. Kui keegi kutsuks mind paksuks, siis see on sama hea, kui ta kutsuks mind blondiks.

Mäx: Pigem on olnud muusika kohta kommentaare, aga me pöörame kõik enda halvad küljed headeks külgedeks. Näiteks kui keegi norib, et «miks sul lokid on», siis me vaatame asjale otsa nii, et oled ainus lokkidega räppar!

Räpiduo Clicherik & Mäx ja noor reporter Ott. 
Räpiduo Clicherik & Mäx ja noor reporter Ott. Foto: Konstantin Sednev

Millega tegelete vabal ajal?

Mäx: Eks me ikka elame nooruspõlve läbi ja see on juba omaette tegevus, aga muu hulgas näiteks mängin arvutimänge.

Clicherik: Eks me pidutseme ja tähistame jah. Aga ma teen remonti ja panen liiste.

Mäx: See pole mingi remontimine! Pahtli oled kunagi kätte võtnud?

Clicherik: Kätte olen ikka võtnud… Aga jah, väga palju hobisid meil ei ole.

Mäx: Ma olen alati olnud seotud multimeedia ja erinevate kunstivormidega, näiteks Photoshopis ja videoprogrammides möllamine on mulle alati meeldinud. Isegi kui me nüüd oleme plaadifirma all, siis mingeid asju teen ise.

Mis on teie soovitus noortele, mida vältida muusika tegemisel?

Mäx: Ära võta ennast tõsiselt. Ära tee seda, kui sa seda päriselt teha ei taha või teed seda mingi staatuse pärast. Siis see ei kuku nii toredalt välja ja sa ei naudi seda ka. Ära hakka kohe taga ajama mingi massiivset hitti või suurt tähelepanu, sest selline asi juhtub enamasti kogemata. Kui punnitad, siis edu ei tule. Mulle on nii palju kirjutatud, et keegi tahab hakata muusikat tegema, aga teised mõnitavad mind. Hoiatan ette, et see on alles algus! Kui sa juba alguses kriitikaga hakkama ei saa, siis tulevikus on palju keerulisem.

Mis teid sel aastal veel ees ootab?

Mäx: Tahaks albumi valmis saada. Selle nimel teeme praegu tööd. Kindlasti tuleb veel singleid, enne kui suure kogumiku välja laseme. Teeme muusikat edasi ja vaatame, mis elu toob.

KES NAD ON? Clicherik & Mäx

  • noormeeste kodanikunimed on Erik Soasepp ja Max Õispuu;
  • nende hitti «Maakas» on YouTube’is vaadatud üle kahe miljoni korra;
  • nad on teinud koostööd ka Reketi ja Karl Killinguga;
  • noored osalesid möödunud aastal öölaulupeol, kus esitasid koos spordikommentaator Alvar Tiisleriga Toe Tagi lugu «Pankrot».
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles