Noored näitlejad Lottemaa toimekas seltskond valmistub juba suveks

Jane Saks
, Postimees Juuniori reporter
Copy
Lotte, Bruno ja Albert kutsuvad külastajaid Lottemaale, kus sel aastal toimub doktor Ave pulmapidu.
Lotte, Bruno ja Albert kutsuvad külastajaid Lottemaale, kus sel aastal toimub doktor Ave pulmapidu. Foto: Jüri Looring

Kuigi suve alguseni on veel mõni kuu, on Pärnumaal Reiu külas asuv Lottemaa teemapark juba sigimist-sagimist täis. Noored üle Eesti on otsustanud oma suve näideldes ja mängides just seal veeta. Pärnust pärit Alice Võsanurm (18), Franko Mirjam (17) ja Rudolf Harald Kivi (16) rääkisid meile, miks nad soovivad just Lottemaal töötada.

Miks on Lottemaal töötamine nii populaarne?

Rudolf Harald: Sellist töökohta, nagu Lottemaa, kusagil mujal ei ole. See on kaheksatunnine teatripark ja siin töötavad inimesed, kellele meeldib näidelda, suhelda ja esineda. Mõnikord olen päeva lõpuks küll väsinud, kuid laste positiivne tagasiside on midagi, mis annab ka mulle energiat juurde. Sellepärast ma siin töötangi.

Franko: See on tohutu mäng! Osa rolle on nii näitleja enda nägu, et väga näitlema ei peagi, tuleb vaid lastega mängida. Lottemaa töö on väga lõbus ja väsitav samaaegselt.

Alice: Mina alguses ei tulnud Lottemaale tööle raha teenima, vaid see oli boonuseks. Nimelt olen ma väiksest peale jumaldanud Lotte multikaid ja käisin iga aasta perega Lottemaal, mis tekitas tunde, et tahaksin siin elada!

Lottemaale tööle saamiseks tuleb läbida casting. Mida te sellest mäletate?

Alice: Mäletan, et pidime ette valmistama talendihetke ja enesetutvustuse. Mul ei tulnud midagi pähe ning kirjutasin Lottemaast luuletuse. Hakkasin seda kaks päeva enne casting’ut kirjutama ja mitte ühtegi head mõtet ei tulnud pähe! Lõpuks sain ikka midagi valmis. Enesetutvustust ma kodus ette ei valmistanud, sest mõtlesin, et endast ma ju ikka rääkida oskan.

Casting’ul oli aga nii palju inimesi – kõik eelmise aasta töötajad ja lisaks veel umbes sada inimest. Muidugi ka žürii eesotsas Janno Põldmaga. Mul tuli nii suur blokk, et ei mäletanud enam enda nimegi, rääkimata kõigest muust. Näitlejaks mind alguses ei valitud ja ma läksin esimesel aastal hoopis pääslasse tööle.

Noored on üksmeelel, et Lottemaa teevad eriliseks siinsed inimesed.
Noored on üksmeelel, et Lottemaa teevad eriliseks siinsed inimesed. Foto: Jüri Looring

Kui suured Lotte fännid te ise olete?

Franko: Lotte multikas on mulle alati meeldinud. Kümneaastasena käisin koos emaga esimest korda Lottemaal ja kuna ma juba siis tegelesin näitlemisega, teadsin, et tahan kunagi siia tööle tulla. Ka mu esimene telefon oli Lotte puutetundlik telefon (naerab).

Rudolf Harald: Mäletan, et kui olin päris väike, vist viiene, vaatasin Lotte multikat ja seal oli judovõistlus. See tundus põnev ja võib öelda, et tänu sellele multikale läksin ka mina judotrenni.

Alice: Tüdrukutele ikka meeldivad muinasjutud, nii ka mulle. Mul on kõik Lotte filmid ja raamatud peas. Väiksena olid mul Lotte mänguasjad, pusled ja voodipesu. Kuigi Lotte raamat ja teemapark on väga sarnased, siis esimest korda teemaparki külastades mõtlesin: vau, see on ikka palju lahedam, kui raamat või film!

Praegu on alles aprillikuu. Mida te juba Lottemaal teete?

Alice: Meil on etenduste prooviperiood.

Rudolf Harald: Suvel hakkab meil olema neli erinevat etendust päevas, kus mängib umbes 30 näitlejat. See tähendab, et peame juba märtsist eeltööd tegema. Saame kõik nädalavahetustel kokku ja teeme proove.

Franco: Kui suvi saab läbi, siis oktoobris hakkavad proovid ja ettevalmistused Lotte jõulumaaks, mis toimub detsembris.

Alice (Lotte) ja Franco (Albert) töötavad Lottemaal kolmandat, Rudolf Harald (Bruno, keskel) neljandat hooaega.
Alice (Lotte) ja Franco (Albert) töötavad Lottemaal kolmandat, Rudolf Harald (Bruno, keskel) neljandat hooaega. Foto: Jüri Looring

Milline näeb välja teie suvi Lottemaal?

Franko: Kuna igal rollil on vähemalt kaks dublanti, siis saame ise oma graafiku ära jaotada. Tavaliselt on nädal tööl, nädal vaba.

Kas te kõik tahate ka päriselt näitlejaks saada?

Franco: Jah! Kui ma kümneaastasena siin käisin, suurenes minu soov näitlejaks saada veelgi. Ma proovin kõik teha nii, et see tulevikus võimalikuks saaks.

Rudolf Harald: Mulle meeldib näitlemisega tegeleda, kuid teine pool minust pürgib reaalteaduste poole. Mulle meeldib matemaatika, ma naudin füüsikat ja keemiat ning plaanin õppima minna reaalteadusi.

Alice: Ma olen näiteringis käinud juba aastaid. Siin me ei õpi näitlemist, nagu teatrikoolis, ning näitlemine teemapargis ja laval on kaks erinevat asja. Varsti lõpetan gümnaasiumi ja usun, et proovin ikka lavakasse (Eesti muusika- ja teatriakadeemia lavakunstikool – toim) sisse saada. Kui see ei õnnestu, siis äkki lähen hoopis õpetajaks õppima.

HEA TÖÖKOHT. Lottemaal on ühes taktis hingav sõpruskond

Ega niisama pole öeldud, et me kõik oleme kunagi tahtnud näitlejaks saada. Ka programmijuht Hana Kivi tõdes, et casting’ud Lottemaale tööle saamiseks on noorte seas populaarsed. «Tase on kõrge, nad on juba tulles tugevad näitlejad.» Lottemaal kaheksa tundi rollis olemine siiski erineb teatrilaval näitlemisest, kuid noored saavad Kivi sõnul sellega suurepäraselt hakkama. «Siin õpitakse juurde ka lasteteatri omapära.»

Hana Kivi.
Hana Kivi. Foto: Jüri Looring

Noored, kes suve teemapargis ära töötavad, tulevad ka järgmisel ja ülejärgmisel aastal tagasi. «Siin on midagi, mis neid tagasi tõmbab,» mõtiskles Kivi. Ta usub, et üks asi on meeldiv töö, kuid teine on noorte omavaheline klapp. Tema sõnul käivad noored pärast tööpäevi koos teatris, kinos või kontsertidel ning suhtlevad ka väljaspool hooaega. «See on ühes taktis hingav sõpruskond,» kinnitas ta.

Sel aastal on Lottemaa programmis palju muudatusi. Hommikupoolikul oodatakse külastajaid Paula muusika-, Sofia balleti- ja Anna aiatundi. Suve kõrgpunkt on aga doktor Ave ning jänes Mihkli pulmapidu. Uue tegelasena liigub ringi pardipoeg Hubert, kes on seni munas olnud ja nüüd lõpuks munast koorunud.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles