Veebi-chat Sova pakub noorele lahket abikätt

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Laste ja noorte ärevus- ja käitumishäired ning depressioon on tõusuteel. Järjest rohkem on enesevigastusi. Foto on illustratiivne.
Laste ja noorte ärevus- ja käitumishäired ning depressioon on tõusuteel. Järjest rohkem on enesevigastusi. Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

1. märtsil avas SOS Lasteküla kõigile lastele ja noortele veebi-chat’i, kus saab anonüümselt ja turvaliselt muret jagada või nõu küsida. Nõnda saavad abi need, kes ei tihka sõbrale või täiskasvanule murest rääkida või ei tea, kuhu täpselt pöörduda.

Veebilehel www.sova.ee asuv tasuta chat on mõeldud peamiselt 7–15-aastastele noortele. Nime «Sova» pakkusid välja SOS Lasteküla lapsed – see tähendab vene keeles öökulli, kes sümboliseerib tarkust ning oskust teha julgeid ja arukaid valikuid. Idee vestlusplatvormi loomiseks saadi Soome kolleegidelt, kes lõid pooleteise aasta eest samasuguse abi küsimise võimaluse veebilehel www.apuu.fi.

Noored võivad chat’is abi küsida kõiksugustel teemadel. Näiteks siis, kui tunned muret, ärevust või hirmu, sul on mingi probleem koolis või oled hoopis sõbraga tülli läinud. Kindlasti saavad kiiresti abi ka need, kes on kimpus veel tõsisema mure, näiteks koduvägivalla või väärkohtlemisega.

Sova veebi-chat.
Sova veebi-chat. Foto: SOS Lasteküla

Lastega suhtlevad iga päev koolitatud nõustajad, kes kuulavad mure ära, toetavad noort ja pakuvad lahendusi edasiseks. Nõustajaid ja vabatahtlikke on Sova meeskonnas kokku üle saja. Kui tegu on väga kriitilise olukorra, lastekaitse teema või kuriteoga, kutsuvad nad vajadusel appi ka lastekaitsetöötaja või politsei.

SOS Lasteküla kommunikatsioonispetsialist Annika Remmel rääkis, et juba mõni tund pärast chat’i avamist pöördus nõustaja poole esimene laps väga keerulise murega. Esimese kuuga küsiti abi 203 korral peamiselt suhete, kiusamise ja vaimse tervise teemal. «Esimese kuuga tegime kolme abivajava lapse kohta teate politseile, põhjusteks koduvägivald ja seksuaalne väärkohtlemine. Seetõttu näeme ja usume kaljukindlalt, et chat’i avamise otsus just praegu, sel väga äreval ja keerulisel ajal oli ainuõige,» tõdes ta. Sova nõustajad julgustavad lapsi pöörduma, enne kui mured täiesti üle pea kasvavad.

Sova vestlusplatvorm on eestikeelne ja avatud iga päev kella 14–22, kuid alates 1. maist saavad seal pöörduda ka ukraina keelt rääkivad lapsed. SOS Lasteküla soov on arendada ka venekeelne chat ning teha abi kättesaadavaks iga päev kella 9–22.

Selle raames toimub 7. mail üle-eestiline heategevusaktsioon Kevadkoputus, kus sada vabatahtlikku tudengit koputavad lahkete inimeste ustele. Nad käivad majast majja, jagavad infomaterjali ja kleepse ning koguvad annetusi chat’i arendamiseks, et jõuda veel rohkemate lasteni. Kevadkoputust on korraldatud varemgi ning kogutud annetusi laste heaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles