Noor reporter ⟩ 13-aastane Loore Lee intervjueeris president Alar Karist

Jane Saks
, Postimees Juuniori reporter
Copy
Kohtumine president Alar Karisega, kes sai ka ühe tasku endale kingituseks.
Kohtumine president Alar Karisega, kes sai ka ühe tasku endale kingituseks. Foto: Mailiis Ollino/Pärnu PM

Pärnu Kuninga Tänava põhikoolis õppiv Loore Lee Allmaa (13) on intervjueerinud nii näitlejaid, muusikuid, sportlasi kui ka president Alar Karist isiklikult. Neiul jagub energiat veel ka minifirma Taskus eestvedamiseks, mis vaid paari nädala eest krooniti tänavu Eesti parimaks minifirmaks.

Neid pole just palju, kel on olnud võimalus intervjueerida presidenti, kuid Loore Leel see õnnestus. Kõik sai alguse eelmise aasta advendiajast, kui minifirma Taskus meeskond soovis jõulukaartidega meeles pidada häid inimesi ja ettevõtteid enda ümber.

«Eestis on hulgaliselt kogemustega ettevõtjaid, kes on valmis abistama,» kinnitas neiu. Teiste seas saadeti jõulukaart ka president Karisele. Kaardi juures oli ka kutse külastada Pärnu Pernova hariduskeskust, mille juures Taskus tegutseb. «Meie üllatus oli piiritu, kui minuga võttis ühendust presidendi kantselei ja teatas, et president soovib oma Pärnu visiidil ka meid külastada,» meenutas Loore Lee.

Kuna neiu tegutseb ka Pernova hariduskeskuse filmimeistrite huviringis «Pärnu noorte televisioon (PNTV)», jõudis temani huviringi juhendaja Tauno Rubini kaudu presidendi kantselei info, et riigipea on valmis PNTV-le ka intervjuud andma. «See kinnitab taas kord, et Eesti on paraja suurusega riik nii elamiseks kui ka tegutsemiseks ja kooliõpilasel on võimalik suhelda kasvõi oma riigi presidendiga,» arvas Loore Lee.

Intervjuu juhtimine jäi Loore Lee ülesandeks ning neiu otsustas keskenduda teemadele, mis võiksid tema arvates noori huvitada. Kuna presidendil oli vahetult enne kohtumist olnud sünnipäev, küsis Loore Lee, kuidas härra Karis oma 64. sünnipäeva tähistas. Tagasi mindi ka presidendi lapsepõlve ning noor ajakirjanik uuris, kelleks härra Karis saada soovis. Mida president neile ja teistelegi küsimustele vastas, saab vaadata PNTV Youtube’i kanalilt.

Soov olla Anu Välba töövari

Loore Lee küsimustele on teiste seas vastanud ka Pärnu linnapea. «Intervjueeritava valik algab teemavalikust. Kui oleme PNTV-meeskonnaga välja mõelnud noortele huvipakkuva teema, proovime leida inimese, kes sellest kõige paremini räägiks,» selgitas ta. Huvitav intervjuu eeldab ka ettevalmistust. Neiu kinnitas, et hea eeltöö annab kindlama tunde ning võimaldab vestluse ajal olla vaba ja vajadusel teha jooksvalt küsimustes ka muudatusi.

Kõik teadmised ja oskused on tulnud kogemusega, sest kuskil intervjueerimist õppinud ta ei ole. «Olen aru saanud, et intervjueerija silmaring peab olema lai ja teadmisi tuleb omada erinevatest valdkondadest,» arvas neiu. Loore Lee üks eeskujusid on telesaatejuht Anu Välba, kelle intervjuud saates «Hommik Anuga» on neiu meelest sisukad ja sügavad. «Südamlikkus ja sõbralikkus teeb Välbast erilise saatejuhi. Päris huvitav oleks olla tema töövari,» unistas ta.

Minifirma Taskus

Intervjueerimine on vaid üks Loore Lee hobidest. Pea aasta aega tagasi lõi ta klassiõdede Elisabeth Tagoberti ja Mia Lota Vahenõmmega minifirma Taskus. Nad toodavad kiirpaigaldatavaid taaskasutatud materjalist korduvkasutatavaid taskuid. Aprilli lõpus kuulutati tüdrukute ettevõte Eesti parimaks minifirmaks. Saadud tiitliga kaasnes võimalus esindada Eestit rahvusvahelisel õpilasfirmade messil Riias.

HEA TEADA. Minifirma Taskus

Taskus toodab taaskasutatud materjalist teisaldatavaid ja korduvkasutatavaid taskuid. Taskud muudab ainulaadseks kiire ja lihtne paigaldamine vabalt valitud riideesemele. Idee toote loomiseks said noored elust enesest. Nimelt avastasid tüdrukud, et nende lemmikriietel pole sageli taskuid, kuhu raha, telefoni või taskurätti panna. See oli probleem, mis vajas lahendamist ja tüdrukud hakkasid katsetama võimalusi, et leida parim lahendus lihtsalt paigaldatavale ja vajadusel teisaldatavale taskule.

Edasises tootearenduses lisasid nad tootevalikusse vöö külge kinnitatavad taskud, klambriga kinnitatavad taskud ja kott-taskud. Valmimas on ka tasku, mis on mõeldud helkuri paigutamiseks suurema tasku sisse, et vältida helkuri paelte segiminekut teiste taskus olevate asjadega. Selle tasku esimene eksemplar kingiti president Alar Karisele.

Loore Lee.
Loore Lee. Foto: Mailiis Ollino/Pärnu PM

Loore Lee leiab, et oluline on noorte ettevõtlushuvi märgata ja tunnustada, sest positiivne tähelepanu annab meeskonnale kindlust, et liigutakse õiges suunas. «Tunnustus teeb rõõmu ja tekitab tänutunnet meie klientide kui ka kõigi teiste ees, kes on meid julgustanud ja toetanud,» oli ta liigutatud. Tüdrukud ei ole veel otsustanud, kas plaanivad minifirmast välja kasvatada ka päris ettevõtte. «Analüüsime Riia messil osalemise tulemusi, et hinnata, kas ka välisturg võiks tootest huvitatud olla ja siis vaatame edasi» lisas Loore Lee.

Neiu usub, et võistlusel tõi neile edu visa töö, tugev ja ühtehoidev meeskond ning pere ja sõprade toetus. «Meie käsitööringi õpetaja Eve Varik on aidanud käsitöönippidega ja täname ka Pernova hariduskeskuse juhatajat Kaire Mertsinit, kes laskis meil isepäiselt toimetada presidenti külla kutsudes,» oli ta tänulik.

Pere toetus

Öeldakse, et kes palju teeb, see ka palju jõuab ning tundub, et Loore Lee puhul peab see ütlus paika. Ta ise arvab, et toredad ja head inimesed ongi tema energiaallikaks. «Puhkamine on kõige raskem osa. Olen avastanud, et puhkan kõige paremini ühest tegevusest siis, kui teen midagi muud: koolitööst puhkan minifirmat arendades, minifirma tegemisest puhkan PNTVs tegutsedes ja nii edasi,» selgitas ta. Lisaks meeldib talle raamatuid lugeda, kuid ka selleks on aega vaja.

Loore Lee suurimad toetajad on tema pere ja vanavanemad. «Juba lapsest saati on mulle õpetatud, et kui kuidagi ei saa, siis tuleb mõelda, kuidas saaks.» See on neiule andnud tõdemuse, et igale olukorrale on alati lahendus olemas. Teine perekonna kaasa antud mõte on jääda iseendaks. Ka seda proovib ta mitte unustada.

Mida aga oskab Loore Lee oma kogemusest teistele noortele soovitada? «Olge julged ja ettevõtlikud ning proovige ise midagi teha. Lugege raamatuid, tulge arvutitest ja telefonidest välja ja nautige loodust enda ümber. Elus on nii palju põnevat!»

 

KOMMENTAARID. Tubli ja töökas firmajuht

Elisabeth Tagobert (14), Taskus finants- ja majandusjuht: «Loore Lee on üks kõige töökam ja kohusetundlikum inimene, keda ma tunnen. Ta on hooliv, hea huumorimeelega ja üks parimaid sõpru, kes inimesel võib olla. Tööalastes asjades ta teab, mida teeb ja kui ei tea, õpib kiiresti asja selgeks ja teeb kõike 110 protsendiga.

Minifirma Taskus tegijad: vasakul Elisabeth, keskel Loore Lee ja paremal Mia Lota.

Mari Vahenõmm

Mia Lota Vahenõmm (13), Taskus kujundus-ja tootearendusjuht: «Loore Lee on väga tore inimene. Ta on hea sõber ja suurepärane firmajuht. Ta saab teistega hästi läbi.»

Sõbrapäevik

  • Lemmiktoit: kodus valmistatud toidud
  • Hingeloom: jänes ja koer
  • Lemmiktund: ei ole
  • Lemmikfilm või -seriaal: «Gilmore’i tüdrukud»
  • Staar või eeskuju: õpin teiste inimeste kogemustest
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles