Laura raamatusoovitused ⟩ kuninga juusturattast ja peresaladustest

Laura Lehiste
, Postimees Juunior reporter
Copy
Juuniori kaasautor Laura Lehiste.
Juuniori kaasautor Laura Lehiste. Foto: Eero Vabamägi

Raamatusõber Laura tutvustab seekord kolme teost, millest üks räägib isale uue töö otsimisest, teine müsteeriumist, kuhu satuvad talunik, kuningas ja juusturatas, ning kolmandas asuvad tegelased arutama peresaladusi. 

«Kuidas mu isa uue töö sai»

  • Autor: Kristi Piiper
  • Sihtgrupp: 10-aastased ja vanemad
  • Lehekülgede arv: 80
  • Ilmumisaasta: 2018

Raamatu peategelaseks on seitsmeaastane Triinu, kes elab koos isa, ema ja väikse vennaga. Siiani on pereelu kenasti sujunud, kuni ühe õhtuni, kui Triinu kogemata ühte saladust pealt kuuleb. Tüdrukule jääb kõrvu ema ja isa vestlus teemal, kuidas isal pole enam Eestis tööd. Nad plaanivad Soome kolimist. Triinu on väga kohkunud, sest tema küll kodust lahkuda ei soovi. Midagi tuleks ette võtta!

Seetõttu kiirustabki Triinu järgmisel päeval oma parima sõbra Beriti juurde. Koos hakatakse lahendust otsima, et Triinu pere ei peaks ära kolima. Tüdrukud hakkavad Triinu isale Töötukassast tööd otsima. Kuulutusi leidub mitmeid. Näiteks pannakse isa kirja loomaaiatöötajaks, poemüüjaks ning sekretäriks. Nüüd tuleb veel valmis kirjutada CV.

Kuna tööotsimisega tegelesid siiski väikesed lapsed, ei lähe kõik plaanipäraselt. Valmiskirjutatud CV tuleb kirjavigadega ning kahjuks lähevad kõik plaanid lõpuks teisiti.

Miks läks plaan isale uus töökoht leida aia taha? Kas Triinu peab tõesti ära Soome kolima? Seda saad teada raamatust. Minu meelest on see päris hea lasteraamat. See on lõbus ja naljakas, kuid siiski natuke tõsisema alatooniga. Raamat on kirjutatud läbi lapse silmade ning räägib, kuidas leida lahendust täiskasvanute probleemidele. Teksti kaunistavad Hillar Metsa joonistatud humoorikad pildid. Sobib lugemiseks nii poistele kui ka tüdrukutele.

«Kes istus kuninga juustu lössi?»

  • Autor: Erlend Loe
  • Sihtgrupp: 8-aastased ja vanemad
  • Lehekülgede arv: 46
  • Ilmumisaasta: 2022

Üle maailma tuntud talunikule saabub kuningalt kiri. Kirjas palub kuningas tuua endale maailma parimat ning kallimat juustu. Mis seal siis ikka, meier pakibki juustu kaasa ja astub rongile.

Rongisõit on pikk, rongis tuleb koguni ööbida. Peagi saabubki öö ning terve rong on pime ja vaikne. Kõik magavad. Kuid äkitselt lõhestab vaikuse taluniku vali karjatus. Keegi on kuningale mõeldud tähtsale juustule peale istunud ning selle lössi vajutanud.

Kogu vagunitäis rahvast äratatakse ning kutsutakse kokku. Süüdlane tuleb välja selgitada ning talle karistus määrata. Selleks helistatakse linna parimale detektiivile, kes peatselt kuriteopaigal tööle asub. Detektiivi töö on päris raske. Tuleb küsitleda kõiki osapooli, koguda informatsiooni ning keskendunult mõelda.

Lõpplahendus tuleb sellel müsteeriumil väga kummaline. Süüdlaste paljastamine ei lähe sugugi nii lihtsalt kui loodeti. Läbi peab elama veel üsna mitu tagaajamist.

Minu meelest on see täitsa tore lasteraamat. See on kirjutatud koomiksivormis, seega on selles palju huvitavaid värvilisi pilte. Tekst on lihtne ning arusaadav. Raamatu sisu on väga loovalt ning humoorikalt kirjutatud. Sobib nii poistele kui ka tüdrukutele.

«NÕOD. Perekond on alati kõige tähtsam»

  • Autor: Karen M. McManus
  • Sihtgrupp: 14-aastased ja vanemad
  • Lehekülgede arv: 344
  • Ilmumisaasta: 2022

Story'de perel on traagiline ja valus minevik. Kõik hakkas allamäge minema pärast pereisa surma, mis lõi peresuhetesse suured mõrad. Pereema koos kolme poja ja ühe tütrega jäeti üksinda siia karmi maailma. Kuid mitte keegi ei teadnud, mida peres päriselt läbi elati, sest Story'sid teati kui rikkaid ning edukaid inimesi, kel kunagi probleeme ei teki.

Perekond tiriti täiesti lõhki, kui ühel päeval saatis pereema lastele kirjad, et ei soovi neid enam kunagi näha ning nad peaksid oma eludega edasi liikuma. Mitte ühtegi põhjendust. Mitte midagi.

Raamatu alguses on sellest kummalisest sündmusest möödas 24 aastat. Peategelane on Milly, kelle ema oli Story'de pere ainuke tütar. Milly elu keeratakse täielikult pea peale, kui talle saabub vanaemalt proua Story'lt esimene kiri peale 24 aastat. Vanaema soovib tema ja ta kahe nõoga kohtuda ning kutsub nad suveks oma häärberisse tööle.

Milly võtab esimest korda elus ühendust nõbude Aubrey ja Jonah'ga, keda ta kunagi näinud pole. Sellele vaatamata asutakse koos teele vanaema juurde, kellest keegi midagi ei tea. Nad hüppavad täiesti tundmatusse vette.

Siiski on kõik nõod väga nutikad ning neile tundub kogu see kirjade asi väga kahtlane. Miks vanaema nüüd nendega ühendust võtab? Üheskoos asutakse asja uurima ning peagi hakatakse kogu peredraamas nägema lahtisi otsi. Päevavalgele hakkavad ilmuma ammu unustatud sündmused ja maha salatud intsidendid.

Tuleb välja, et mõnikord ei saa usaldada isegi mitte oma peret. Inimesed ei pruugi olla need, kellena ennast näitavad. Kunagi ei saa olla täiesti kindel...

Sellesse raamatusse on põimitud palju erinevaid teemasid. Seda, kuidas minevik meid mõjutab, kui keerulised võivad olla peresuhted ning kuidas võib auahnus inimesed hulluks ajada. Väga põnev raamat! Soovitan lugeda neil, kellele meeldivad müsteeriumid ning krimilood.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles