15-aastane Hanna Lisette tahab jõuda rallimaailma tippu

, Postimees Juunior reporter
Copy
Tüdruku eesmärgiks on jõuda juunior-WRC sarja ja sealt edasi suurematele areenidele.
Tüdruku eesmärgiks on jõuda juunior-WRC sarja ja sealt edasi suurematele areenidele. Foto: Ilja Smirnov/Põhjarannik

Hanna Lisette Aabna (15) pole veel juhilubegi saanud, ent suure tõenäosusega on ta rooli taga kihutanud rohkem kilomeetreid kui paljud täiskasvanud. Tüdrukul on selge eesmärk jõuda rallimaailma tippu ja selle nimel treenib ta pea iga päev.

Rallitamine on Hannaga juba alates sünnist kaasas käinud. Esimest korda sattus ta Saaremaa rallile kolmeaastaselt ning on väikesest saati koduümbruses ATV-ga ringi sõitnud. Esimesena sattus tema käe alla ema auto, millega käidi mahajäetud kaevandusplatsidel sõitmas. Ralligeen on peres alati olnud, sest isa Meelis sõitis omal ajal ka rallit.

Kuigi isa oli juba rallikarjääri lõpetanud, oli talle pisik ikka sisse jäänud ja ta mõtles, kuidas selles maailmas edasi olla. «Kui oled näpu andnud, siis oled terve kehaga seal sees,» ütles Meelis ning lisas, et kuigi Hanna on tüdruk, siis polnud mingit küsimust, et ta autodega hakkama saab.

Üheks märgiliseks hetkeks sai see, kui 2019. aastal tuli välja Ott Tänaku film ning Aabnad käisid seda vaatamas. Nad läksid paar päeva hiljem Saaremaale, kus jõudsid ühe filmist tuntud ristteeni. Seda mööda Kärla poole sõites jõuab Tänaku isa autokoja juurde. Aabnadki jõudsidki töökojani, ent uksed olid kinni. Nad hakkasid ära minema, kui Oti isa Ivar Tänak platsile ilmus ning Meelis temalt küsis, kas ta võtaks Hanna oma rallitrenni. Kuna üks noor oli just koha loovutanud, saigi Hanna treenimisega alustada.

Foto: Erakogu

Aabnad elavad Jõhvis mõnusal maalapil, kus on piisavalt ruumi, et masinatega ringi sõita. Hanna on juba väga noorest east saanud erinevate autodega sõita, mistõttu tuli otsus hakata tõsisemalt ralliga tegelema tema jaoks väga loogiliselt.

Pikad treeningpäevad

Treenimise tegi aga raskeks asjaolu, et igal nädalavahetusel pidi ta Jõhvist Saaremaale ja tagasi sõitma. «Reede lõunal korjas isa mu koolist peale ja sõitsime Saaremaale, kus ööbisime hotellis. Olime pikad päevad trennis ja pühapäeva õhtul jõudsime surmväsinuna koju. Sellega harjutused ei lõppenud, sest õhtuti vaatasin ralliasju järele ja sõitsin nii palju, kui jaksu veel oli. Siis esmaspäeval kooli ja järgmine nädalavahetus uuesti,» seletas Hanna.

Peaaegu kõik nädalavahetused on tal sõitmist täis, aga see on tema enda valik. «Ma ütlesin kohe, et pean seda kõike tegema,» kinnitas ta. Vanemad toetavad teda ning on ehitanud Hanna ümber hea tiimi, kus tiimipealik on Ken Torn ja kaardilugeja Robert Virves. Mõlemad on Euroopa tasemel rallisõitjad.

Kuigi kool ja ralli neelavad suurema osa ajast, jääb Hannale piisavalt aega, et lihtsalt olla. «Nii hull see asi ei ole, Hanna saab lapsepõlve nautida ja ikka mõnusalt elada,» lisas ema Ene naerdes.

Ralli ettevalmistused on pikad ning nõuavad nii füüsilist kui ka vaimset pingutust. Väga tähtsal kohal on legendi kirjutamine, mida tehakse mitu päeva enne rallit. Legendi loeb kaardilugeja sõitjale ette, et too teaks, kuhu sõita ja mis rajal ees ootab. Sõitjal on kõige olulisem pidevalt sõita ja treenida, et reflekse soojas hoida.

Hanna ja isa Meelis sõitsid pea iga nädalavahetus Jõhvist Saaremaale ja tagasi, et Hanna saaks rallitrennides osaleda.
Hanna ja isa Meelis sõitsid pea iga nädalavahetus Jõhvist Saaremaale ja tagasi, et Hanna saaks rallitrennides osaleda. Foto: Ilja Smirnov/Põhjarannik

Mis veel karmim, pidev sõitmine ja põrutamine mõjub lõpuks ka kehale, mistõttu käib Hanna füsioterapeudi juures. Kerge valu justkui käib asja juurde ja ta ütleb naerulsui: «Aga see ongi ju ralli!».

Hannal on väga suur eelis teiste sõitjate ees – ta on neist väiksem ja kergem. Rallis annab iga kaotatud kilogramm olulise ajavõidu ja konkurendid ütlevadki Hannale, et ta on ideaalses rallikaalus. «Mida kõhnem ja väiksem, seda parem oled!» märkis ema Ene.

Kuigi Hanna-suguseid tüdrukuid on rajal palju vähem kui mehi, ei pea ta end teistsuguseks. Ta on sõitja nagu iga teinegi ja tema meelest ei peakski rallirajal mingit vahet olema, kas stardis on mees või naine. Üldjoontes ei võistle Hanna teiste tüdrukutega, vaid tema konkurendid on täismõõdus mehed.

Rivaalid ainult rajal

Julgust jagub Hannal ikka küllaga ja kui ühel korral tema kaardilugeja keset katset legendi ära kaotas, polnud tüdrukul sellest suuremat probleemi. «Mulle olid konkurendid enne öelnud, et munadega katse tuleb, seega teadsin, et ei saa kiirust alla lasta,» ütles ta. Lõpuks jõudsid nad ilusti finišisse ja kuigi noortel pole nii võimsad autod, said nad ikkagi sel katsel absoluutarvestuses neljanda koha!

Tippu jõudmiseks teeb terve meeskond ränka tööd. Hanna ei mõtle siiski ette, vaid läheneb eesmärgile jupikaupa. Esimene eesmärk – Eesti meistriks tulemine – on juba saavutatud ning ees ootavad aina suuremad plaanid. Üks konkreetseid eesmärke on juunior-WRC sari.

Pärast iga sõitu tehakse detailne analüüs, kus sõit läbi vaadatakse ning uuritakse, kus oleks võinud paar meetrit hiljem pidurdada, kus rohkem keerata või gaasi vajutada. Detaile aitavad lahti mõtestada Ken ja Robert, kel on palju kogemust. «See on üks asi, mis on mind edasi viinud, et saan spetsialistidelt nii palju õppida,» rääkis Hanna.

Vaatamata sellele, et rallil üksteisega võisteldakse, on väljaspool katset kõik nagu suur perekond. «Me mõtleme, et oleme rivaalid vaid rajal, aga muidu teeme kõike koos. Käime kasvõi raja koos läbi ja arutame, kuidas sõita,» seletas Hanna. Kui on mõni mure, siis alati aidatakse üksteist.

Tihti mõeldakse, et ralli on väga lihtne – lihtsalt lähed ja sõidad –, aga tegelikkuses nõuab see palju aega, vaeva ja meeskonnatööd. Rallikatsed on pidev võitlus ilmaga, teega, konkurentidega, autoga ja iseendaga. Ent Hanna on sellega siiani hakkama saanud ja jääb vaid loota, et tema edasisi saavutusi näeme juba suurel areenil.

Sõbrapäevik

  • lemmiktoit: Luunja kurk
  • hingeloom: koer
  • lemmiktund: ühiskonnaõpetus
  • lemmikfilm või -seriaal: «Süü on tähtedel»
  • staar või eeskuju: Ken Torn ja Robert Virves

KOMMENTAAR. Hannal on kõik võimalused, et kaugemale jõuda

Ken Torn, rallisõitja ja Hanna tiimipealik

Ken Torn.
Ken Torn. Foto: GREGORY LENORMAND via www.imago-images.de

Ega ma täpselt ei mäletagi, kuidas minu ja Hanna koostöö alguse sai, aga eks see kuidagi tema isa Meelise kaudu käis, kui nad otsisid inimest, kes saaks aidata auto hooldamise ja ehitamisega.

Hanna on oma klassis olnud siiani suures osas ainuke tüdruk üsna pika poistenimekirja keskel. Oma tegemistega on ta üht-teist juba saavutanud. Kui isu ja töökust jagub, siis on talle loodud kõik võimalused, et kaugemale jõuda!

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles