Saame tuttavaks Kaksikutest vennad armastavad jalgpalli mängida

Jane Saks
, Postimees Juuniori reporter
Copy
Kaksikvennad Iiob Rajangu ja Miikael Rajangu.
Kaksikvennad Iiob Rajangu ja Miikael Rajangu. Foto: Herman-Erik Isop

Kuigi esmapilgul tunduvad Tallinna reaalkoolis õppivad Iiob ja Miikael Rajangu (13) välimuselt erinevad, on nad tegelikult kaksikud. Vennad jagavad ühiselt nii kodutöid, hobisid kui ka sõpru.

Suurim hobi, mis poisse ühendab, on jalgpall. Vennad mängivad jalgpalli FC Flora klubis, Miikael vasakus ja Iiob paremas kaitses. «Kokku on meil jalgpalli eest umbes 30 medalit,» teatasid vennad uhkelt. Selleks on ka põhjust, sest kohtusime poistega vaid päev pärast järjekordset edukat Flora Cup (FC) 2021 B-taseme turniiri, kust taas võit koju toodi.

Jalgpallifännidena nimetavad poisid Eesti parimaks mängijaks Ragnar Klavani ja jalgpalli EMil hoidsid pöialt Hispaaniale. Pallimäng on hobi, millega on Miikael tegelenud kaheksa ja Iiob viis aastat. «Olen isegi kaks korda jalgpallis käeluu murdnud,» ütles Iiob, kuid pole sellest hoolimata trennist loobunud. Poiss tantsib veel Leesikate rahvatantsurühmas ning vennad on osalenud ka tantsupeol. Miikael, kes enam rahvatantsus ei käi, leiab, et talle see ei sobi. Tantsupeol osales ta pigem seetõttu, et rühmakaaslasi mitte alt vedada. Iiob seevastu tunneb tantsimisest suurt rõõmu ning jätkab trenniga ka sel õppeaastal.

Välimuselt erinevad, ent sisult üsna sarnased: peale vaadates ei arvaks, et vennad kaksikud on.
Välimuselt erinevad, ent sisult üsna sarnased: peale vaadates ei arvaks, et vennad kaksikud on. Foto: Herman-Erik Isop

Vendade vahel on vendlus

Ka poiste vanavanaisa oli oma vennaga kaksik. «Ema tahtis väga poega saada,» meenutasid poisid ning see soov täitus tal lausa kahekordselt. Kuigi poisid on kaksikud ja sündinud ühel päeval, siis ikkagi pidi üks laps teisest natukene varem sündima. Esimesena sündis Miikael, kes on Iiobist kümme minutit vanem, kuid samas ka kaheksa sentimeetrit lühem. «Iiob kutsub mind väikseks,» naljatles Miikael.

Ühesuguseid riideid kaksikud ei kanna ning neil pole kahju, et nad ühtemoodi välja ei näe. Tegelikult kinnitavad mõlemad, et kuigi sõbrad teavad, et poisid on kaksikud, siis võõrad seda kohe ei arva ning peavad Iiobit pigem vanemaks vennaks.

Kuigi vennad saavad väga hästi läbi ja on pigem teineteisele toeks, siis väikestviisi võistlused neil omavahel siiski on. Näiteks rivaalitsevad nad hinnete pärast. «Iiob on parem õpilane näiteks eesti keeles, kuid matemaatikas olen mina temast targem,» kinnitas Miikael. Poisid on ühel meelel selles, et jalgpallis on parem Miikael, kuid kiiremini jookseb Iiob.

Ka suviti taskuraha teenisid kaksikud ikka koos. Üle-eelmisel aastal müüsid nad Tallinnas ajalehti. See oli nende arvates raske töö. «Inimesed ei loe enam ajalehti,» arvas Miikael. «Need, kes loevad, tellivad selle endale koju,» täpsustas Iiob.

Sel suvel olid poisid abiks Viimsi ehitusmaterjalide kaupluses. «Seal läks väga hästi,» kinnitasid nad kui ühest suust. Töö seisnes selles, et poodi sisse tulev kaup tuli vendadel üle kontrollida, kas kogused vastasid tellimusele ja siis kaup riiulitele asetada. Suvine töö kestis umbes poolteist kuud, sest sel ajal ei toimunud trenne ega võistlusi. Saadud raha eest ostsid vennad magusat, arvuti- ja Playstationi-mänge.

Poistele on perekond tähtis.
Poistele on perekond tähtis. Foto: Herman-Erik Isop

Vanavanemate tähtsus

Poisid on õnnelikud, et nendega koos elavad neile olulised vanavanemad. Kui vanaisa aitavad vennad peamiselt ehitustöödega, siis vanaema on Iiobile edasi andnud oskusi kokakunstis. Ka Miikael kiidab venna tehtud sööke, eriti väga maitsvaid praetud pelmeene, mis valmivad suure nälja kustutamiseks kiiresti.

«Vanaemaga on meil vedanud, ta on alati kodus ja tal on alati aega,» rääkisid poisid uhkusega. Enamikul nende sõpradel ei ole pärast koolipäeva kedagi kodus ootamas, kuid vendi võtab vanaema vastu maitsva sooja lõunasöögiga. Kuid mitte ainult. Vanaema teeb söögi valmis ka hommikul, ning kaksikute hommikune lemmiksöök on mannapuder. «Ta teeb ka kooke, rullbiskviite ja laupäeviti pannkooke,» kiitsid poisid vanaema kokakunsti.

Lemmiktoit

Iiob: praetud pelmeenid

Miikael: makaronid

Hingeloom

Iiob: skorpion

Miikael: koer

Lemmiktund

Iiob: kehaline kasvatus

Miikael: kehaline kasvatus ja matemaatika

Lugu, mis paneb kummitama

Iiob: Daft Punk «Around the world»

Miikael: räppar DaBaby

Eeskuju

vanaisa

Mitmikud Eestis

2017 sündisid Eestis nelikud Loore, Luise, Leene ja Lagle.
2017 sündisid Eestis nelikud Loore, Luise, Leene ja Lagle. Foto: Meelis Meilbaum
  • Aastal 2020 sündis Eestis 222 paari kaksikuid ja kolm paari kolmikuid.
  • Aastal 2017 leidis aset imeline sündmus, mil üle aastakümnete sündisid ühte eesti perre nelikud. Neli neiut said nimeks Loore, Luise, Leene ja Lagle. Nelikute teise sünnipäeva puhul käis neid õnnitlemas suisa peaminister Jüri Ratas.
  • Eesti mitmikutele on loodud oma kogukond, mille leiab aadressilt www.eestimitmikud.ee või Facebookist otsinguga Mitmikud. Juba kaheksa aastat on nad korraldanud üleriigilist mitmikute kokkutulekut, kus saab näha õige palju lapsi-noori, kel on teisik!
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles